Kolot Jagjag, Tumpak Kuda, jeung Sababaraha Hal nu Can Běrěs

Posted in Catatan Perjalanan, Taman on Maret 5, 2015 by KomunitasAleut!

Oleh: Irfan Teguh Pribadi (@irfanteguh)

Si Akang Nebengers jeung Si Emak

 

Poe Ahad kamari (1 Maret 2015), basa ulin ka sababaraha taman nu aya di Kota Bandung, kuring jeung Akang Něběngers (maksudna budak anggota Něběngers, hampura poho deui ngaranna), manggihan hiji nini-nini nu yuswana geus 81 taun. Si Emak (nini-nini ěta) keur ngaběrěsan runtah botol jeung gelas palastik urut inuman di Taman Kandaga Puspa belah tukang, nu deukeut ka Taman Lansia.

Sabenerna nu pangheulana manggihan mah si Akang, teuing pědah karunya meureun nempo kolot keur uluketek jeung runtah, nya si Akang tuluy mantuan. Barang kuring ngalanto ka Taman Kandaga, nya langsung katempo ěta dua jalma keur ngaberesan runtah. Jepret ku kuring dipoto ti kajauhan, tuluy dideukeutan bari milu ngawangkong.

“Dupi Emak kawit ti mana?” ceuk kuring sabari nyekel kaměra.

“Ti Katamso,” waleurna.

“Leuh, geuning lumayan tebih. Sareng saha kadieu těh?”

“Nyalira wě, tos biasa da Emak mah mapah sakantenan latihan jantung.”

Si Akang mah tonggoy wě měrěsan botol jeung gelas palastik, katempona tapis pisan. Teu lila milu nyarita ka si Emak, “Abdi gě di Ujungberung da sok ngical nu kieu Mak.”

Koatka ti pepereket

 

Gancangna carita, nya kuring ahirna apal, yěn si Emak těh boga hiji budak nu tos kagungan putra. Anjeunna sasarengan jeung budakna di hiji imah. Naha cenah ěta budak těhngantep ka kolot nu geus sakitu laěrna pikeun leuleumpangan sorangan? Ari dicaram mah teu kurang-kurang, ngan si Emak na wě teu meunang dicaram. “Ah, da Emak mah najan kungsi cicing di Palěmbang 12 taun gěda asli urang Bandung, jadi ludeung wě mapah nyalira gě.” Si Emak těhkapungkur kungsi milu ka Palembang nuturkeun nu jadi salaki.

Runtah nu dikumpulkeun těh engkěna baris dijual ka “pengepul” gedě di Katamso. Jadi pangna si Emak lunta-lantona jauh pikeun něangan runtah těh, sabab di sabudeureun Katamso mah loba pisan saingan. Katurug-turug sabari olagraga, nya leuleumpangan těh aya dua manpaat pikeun si Emak mah.

Rada lila ngawangongkong těh, komo ari jeung kolot mah sok resep, loba pisan carita jeung pangalamanna. “Mak, upami mapah tebih kieu mah saěna nyadak KTP, bilih hiji waktos Emak kacapěan, teras teu kiat uih, pan ari nyandak KTP mah panginten tiasa dijajapkeun ku nu sanes,” ceuk kuring peupeujeuh. Teu lila kusiwel těh si Emak ngaluarkeun KTP tina hiji palastik nu eusina runtah hungkul, “aya atuh ěta mah, tah ieu.” Sihoreng dina palastik nu eusina runtah těh si Emak nunda KTP.

Barang geus wanci rumangsang, nya kuring katut si akang ahirna indit ka Taman Cibeunying pikeun kumpul jeung kelompok nu sějěn. Si Emak mah tuluy ka Taman Lansia jeung baris ka Musium Geologi cenah, nya ěta wě rěk tuluy mulungan runtah botol jeung gelas nu tina palastik. “Di Musium Geologi mah seueur pisan, sigana mah aya samobileun ěta runtah těh,” ceuk si Ema sabari reugeuyeung ngangkat opat palastik gedě nu geus pinuh ku runtah.

Lucky Luke

 

Saměměh panggih jeung si Emak, kira wanci ngaluluh taneuh, kuring motoan heula kaayaan jalan di sabudeureun Taman Lansia jeung Taman Kandaga Puspa. Tětěla ramě pisan. Geus kitu kuduna meureun; di mana loba jelema, di dinya bakal loba nu muka lapak dagangan. Da ěta wě meni ku rupa-rupa, ti mimiti nu dagang kuěh balok nepika nu dagang anak marmot aya kaběh. Teu katingaleun nu nyěwa-nyěwakeun kuda kawas nu di Jalan Ganěsha ITB.

Nu matak hělok, sihorěng aya ogě kolot nu ngahaja nyěwa kuda. Lain keur ngasuh budakna, ieu mah keur taěkeun sorangan wě. Sajongjonan mah kuring teu kuat hayang seuri. Geus karuhan ari budak mah loba pisan nu naěk, malah aya nu duaan sakuda těh. Sabab panasaran hayang apal harga sěwana (lain hayang naěk), nya kuring ngajakan babaturan pikeun tatanya ka tukang kuda. Ceuk kuring, “Di dinya nu narosnya, engkě ku kuring dipoto.” Maněhna panuju tapi teu ngajawab, ngan ukur unggeuk.

Sanggeus tatanya, tuluy maněhna ngageroan ka kuring bari pok nyarita, “Duapuluh rěbu, Kang.” Jadi ěta sěwa kuda hargana duapuluh rěbu rupia saputeran, maksudna saputeran Taman Kandaga Puspa. Asa mahal ceuk kuring mah, enya pan ěta taman těh teu lega-lega teuing. Lamun saputeran Gasibu mah nya sedeng we duapuluh rebu gě.

Ah, tapi nya marampuheun meureun matak kitu gě, buktina ěta bebenyit nu naraěk kuda teu kurang-kurang. Di ampir tiap kuda aya budak lemět nu keur nyěngclě sabari nyekelan tali. Meureun pikeun barudak mah asa keur jadi koboy wě tumpak kuda těh.

Nu dikurudung beureum deuk naek kuda

 

Salian ti dua hal ěta, kuring gě manggihan sababaraha pasualan nu katempona teu pati kapalirě, boh ku pamarěntah salaku nu ngurus taman, atawa ku warga salaku nu ngamanpaatkeun. Di antarana waě nyaěta di taman těh katempo aya “jelema pěrak” ngalanto sabari nyekelan wadah jang měntaan duit. Cenah mah pikeun disumbangkeun ka barudak yatim, tapi geus loba kajadian yěn maraněhna těh kanyataanna mah deleka tur hianat ka amanat balarěa. Duit nu meunang měntaan těh cenah loba nu teu puguh lěosna. Teuing ka mana jeung teuing pikeun saha ěta duit těh. Hal ieu kungsi jadi perhatian Wali Kota Bandung–nyaěta Pak Ridwan Kamil ku anjeun, tapi dina prak-prakanna mah sok aya kěněh nu barang pěnta model kieu těh.

Nu kadua nyaěta sual kaamanan di taman. Lain pědah loba copět, tapi di taman těh loba kěněh nu matak picilakaeun. Contona baě di Taman Lansia; ěta balong-balong jieunan jeung susukan těh kaasup jero jeung lungkawing, boh keur barudak atuh kitu deui keur kolot. Lamun seug aya nu labuh těa mah tangtu matak tatu, atuhda jarak tina jambatan ka handap těh aya kana dua meterna. Mangkaning ěta balong jeung susukan těh keur euweuh caian, leuh matak baluas ngabayangkeunna gě.

***

Jelema Perak

 

Tina sababara hal nu geus dituliskeun di luhur, kuring “kataji” ku nu tarumpak kuda. Keun ari pasualan runtah, jelema pěrak, jeung kaamanan mah geus loba nu ngabahas, ngan ieu mah kuring hayang ngabahas saeutik ngeunaan nu tarumpak kuda.

Mun ku urang disawang, naha enya kitu pantes mayar sěwa kuda pikeun sakuriling nu teu pati jauh? Eta duit mun seug dibeulikeunkan běnsin mahi keur tilu atawa opat poěeun, atawa mun dipakě ka Lěmbang těa mah insyaAlloh bakal nyěsa kěněh. Tapi naha ieu pikeun mayar nu deukeut bet daěk?

Jelema kiwari, utamana urang kota, sigana geus langka pisan nu manggihan kahirupan kawas di lembur baheula. Maksudna pan ari di lembur mah teu hěsě karěk nempo bajing waě mah, pon kitu deui numpak munding; kari běběja wě ka budak angon. Malah di lembur kuring mah masih rada loba kěněh bayawak, londok, manuk beureum seupah, hap hap, jeung bancět kolě.

Ari urang kota, pan teu saeutik nu sabenerna mah imahna di lembur. Enya pan unggal taun gě sok aya acara mudik sagala, nu hartina maraněhna těh kungsi ngalaman hirup di lembur. Sanajan kitu, ari barudakna mah angger wě kasebutna urang kota. Naon sabab? Enya pan ari barudakna mah babar jeung geděna di kota, di alam nu geus kasěrěd ku pangwangunan di mana mendi, di alam nu geus hěsě manggihan bayawak dina rungkun-rungkun.

Leuh paur tigebrus ka solokan eta budak :(

 

Kaayaan ěta ceuk kuring nu ngajadikeun urang kota, boh barudak boh kolotna, ngarasa resep nalika nempo sasatoan. Di Jakarta mah teu saeutik kulawarga,  mun keur perě těh sok rajeun indit ka lembur pikeun naek munding jeung maěn leutak di sawah. Kahirupan di pakotaan siga geus nyieun hiji wates, yěn lembur atawa děsa těh; nyaěta kahirupan mangsa katukang nu geus kaliwat, nu diriksa deui ngan sakadar lamun keur sono hungkul.

Lian ti ěta, jelema těh anyeuna mah siga leuwih dalit jeung gawai atawa gadged batan jeung mahluk hirup. Tah, ku sabab “teu wanoh” ěta nu matak wani ngaliuarkeun waragad gedě. Manggihan mahluk hirup hususna sasatoan, hususna deui kuda kawas-kawas hiji kaaněhan nu ilahar kudu ngaluarkeun duit rěa sabab geus asup kana hiji barang rekreasi. Wallohua’alam. Cag! [ ]

Nu jomblo montong sirik!

 

Tautan asli: http://wangihujan.blogspot.com/2015/03/kolot-jagjag-tumpak-kuda-jeung.html

Tjilakiplein, Kini Telah Berubah

Posted in Catatan Perjalanan, Taman on Maret 4, 2015 by KomunitasAleut!

Saat mendengar nama “Cilaki”, sekarang ini mungkin warga Bandung lebih mengenalnya sebagai nama jalan yang membentang di sisi timur Komplek Gedung Sate hingga ke sekitar Taman Persib. Jalan ini berparalel dengan Jl. Cisangkuy, yang saat ini lebih dikenal dengan kekiniannya karena menjadi sentra kue cubit green tea. Padahal sampai awal tahun 2000-an, selain nama jalan juga Cilaki dikenal sebagai sebuah taman.

***

Taman Cilaki di era 80-an (Foto: Sudarsono Katam)

Taman Cilaki di era 80-an (Foto: Sudarsono Katam)

Taman Cilaki di era kolonial lebih dikenal dengan nama Tjilakiplein. Nama “Tjilaki” diambil dari nama kanal yang melintas di tengah taman. Awalnya, daerah tepi Kanal Ci Laki ini tidak difungsikan sebagai taman, namun hanya sebagai jalur hijau dan hutan kota. Ini terlihat dari susunan pepohonan di sepanjang kanal yang tidak teratur.

Tjilakiplein terbagi menjadi 3 segmen. Segmen utara berada di antara Jl. Diponegoro dan Jl. Cimanuk. Segmen tengah berada di antara Jl. Cimanuk dengan Jl. Citarum. Segmen selatan berada di antara Jl. Citarum dengan Jl. Ciliwung. Ketiga segmen ini kini telah berubah nama dan fungsinya. Secara berurutan ketiga segmen ini diubah namanya menjadi Taman Lansia, Taman Kandaga Puspa, dan Pet Park.

Taman Lansia

Pintu masuk selatan Taman Lansia (Foto: Garut News)

Pintu masuk selatan Taman Lansia (Foto: Garut News)

Taman merupakan segmen utara Tjilakiplein. Taman berlokasi di sebelah timur Gedung Sate Bandung. Taman ini diberi nama Taman Lansia sekitar awal tahun 2000-an. Ada anekdot yang berkata bahwa penamaan ‘Lansia’ diambil dari usia pepohonan di taman ini yang sudah sangat berumur. Mungkin anekdot ini ada benarnya juga, karena meski namanya Taman Lansia, pada saat kemarin kami berkunjung justru taman ini lebih banyak dikunjungi oleh para muda-mudi Bandung.

Taman Lansia dengan wajahnya saat ini memang sedikit kurang ramah bagi lansia maupun pengunjung dengan handicap, terutama untuk mereka yang berkursi roda. Seperti yang terlihat di sebelah kiri foto, pintu masuk taman diberi palang besi. Maksud dari pemasangan palang ini sebetulnya baik, yaitu untuk mencegah pedagang dengan gerobak, pengguna sepeda motor, dan sepeda tidak masuk ke dalam taman. Namun di sisi lain, pemasangan palang ini menyulitkan pengguna kursi roda untuk masuk ke dalam taman.

Danau Retensi di Sisi Selatan Taman Lansia

Danau Retensi di Sisi Selatan Taman Lansia (Foto: Arya Vidya Utama)

Setelah selesai diperbaiki dan diresmikan pada 31 Desember 2014, Taman Lansia kini terlihat lebih rapi dan tertata dibandingkan dengan kunjungan terakhir kami ke taman ini pada akhir tahun 2013. Pejalan di dalam taman kini mempunyai jalur pejalan yang terlihat rapi secara estetika dan nyaman untuk digunakan berjalan. Taman Lansia juga kini dilengkapi banyak tempat duduk yang lebih banyak dan juga sebuah tempat refleksi kaki di sisi tenggara taman. Di sisi selatan taman, terdapat sebuah danau retensi yang indah untuk dipandang. Mungkin kedepannya akan banyak sesi foto prewedding yang dilaksanakan di lokasi sekitar danau retensi ini.

Danau Retensi atau.. Amphitheater? (Foto: Irfan Teguh Pribadi)

Danau Retensi atau.. Amphitheater? (Foto: Irfan Teguh Pribadi)

Kata ‘danau retensi’ tentu akan menimbulkan sebuah pertanyaan di benak pembaca: apa sih sebetulnya danau retensi itu? Berdasarkan penurutan Walikota Bandung, danau retensi adalah sebuah danau pengendali banjir yang berfungsi mengurangi tumpahan luapan air dari sungai-sungai kecil ke jalan. Berdasarkan artikel yang dikutip tadi, seharusnya ada dua danau retensi di Taman Lansia. Namun pada saat kami berkunjung kemarin, hanya ada satu danau retensi di dalam taman. Satu danau lagi di sebelah utara terlihat kering tidak ada air. Salah satu pegiat malah sempat menduga ini adalah amphitheater. Sayup-sayup terdengar bunyi bel “tetot” yang kerap kali dikumandangkan Ridwan Kamil saat twitwar dengan Farhat Abbas.

Banner Larangan Berjualan di Taman Lansia (Foto: Yanti Maryanti)

Banner Larangan Berjualan di Taman Lansia (Foto: Yanti Maryanti)

Taman Lansia seharusnya menjadi kawasan yang bebas dari pedagang kaki lima. Namun pada kenyataannya dengan mudah kita temukan beberapa pedagang di dalam taman. Kebanyakan dari mereka menjual cuanki dan kopi seduh, namun terlihat ada juga yang menjual jasa pijat. Salah satu penjual cuanki yang kami wawancarai berujar “Ah, da yang dilarang di sana (menunjuk ke arah spanduk larangan) kan yang dagang pake roda (gerobak). Mang kan jualanannya dipikul.”. Bisaan euy si mamang ngelesnya.

Tempat Sampah yang Rusak (Foto: Irfan Teguh Pribadi)

Tempat Sampah yang Rusak (Foto: Irfan Teguh Pribadi)

Sayangnya, kondisi WC umum di Taman Lansia masih jauh dari kata layak. WC terlihat kotor dan tercium bau kurang sedap. Sepertinya WC umum di taman ini tak tersentuh saat renovasi taman dilakukan. Menurut salah satu penjaga WC  yang kami wawancarai, terkadang WC terendam saat debit air yang masuk ke Kanal Ci Laki tinggi. Tak heran, karena WC berada tak jauh dari pinggir Kanal Ci Laki. Kesadaran pengunjung akan kebersihan dan ketertiban di Taman Lansia masih juga kurang. Di beberapa titik dengan mudah kami melihat adanya sampah yang dibuang oleh pengunjung, malah ada yang masuk ke dalam kanal. Belum lagi ada beberapa fasilitas umum seperti tempat duduk dan tempat sampah yang dicoret dan bahkan dirusak oleh tangan-tangan tak bertanggung jawab. Duh…

Ngerinya Jembatan di taman Lansia (Foto: Irfan Teguh Pribadi)

Ngerinya Jembatan di taman Lansia (Foto: Irfan Teguh Pribadi)

Tak adanya pegangan di jembatan pun menjadi masalah, terutama untuk anak kecil. Jarak antara jembatan dan danau retensi terhitung cukup jauh, bahkan untuk orang dewasa sekalipun. Dikhawatirkan tak adanya pegangan ini akan menimbulkan masalah jika ada anak-anak yang lepas dari pengawasan orang tua berlari ke arah jembatan. Hariwang, lur!

Bagaimana dengan kawasan sekitar Taman Lansia? Di sebelah timur taman terdapat sebuah kedai yogurt dengan nama Yogurt Cisangkuy yang sudah terkenal sejak tahun 1970-an. Ujar salah satu pegiat, kedai yogurt ini masih mempertahankan cita rasa yang sama, setidaknya sejak 1990-an saat ia pertama kali mencicipinya. Yogurt di Yogurt Cisangkuy disajikan dengan berbagai macam rasa buah yang bisa kita pilih. Harganya mulai dari Rp 11.000,00 hingga Rp 18.000,00 per gelasnya.

Mulai akhir tahun 2014, daerah sekitar Taman Lansia ini lebih dikenal sebagai sentra kue cubit green tea. Kue cubit dengan rasa green tea ini sekarang menjadi salah satu fenomena kekinian di Kota Bandung, meskipun pada dasarnya kue ini menggunakan adonan yang sama dengan kue cubit pada umumnya dengan penambahan ekstrak green tea. Entah siapa yang memulainya, tapi setidaknya ada 6 pedagang yang berjualan di sini. Topping-nya pun beragam, dari meises, keju, hingga Nutella. Di akhir pekan, pembeli kue ini perlu kesabaran ekstra karena antrian yang cukup memanjang.

Selain kue cubit, di sekitar taman juga dijual berbagai barang dan jasa lainnya. Mulai dari jasa berkuda berkeliling taman, berjualan pakaian, tas hingga berjualan properti. Jika pengunjug kesulitan untuk memarkirkan kendaraan beroda empatnya untuk parkir di Jl. Cisangkuy, tak perlu khawatir karena kendaraan roda empat masih bisa diparkir di Jl. Cimanuk dan di Jl. Cilaki. Gimana kalau masih penuh juga? Tenang saja, masih bisa kok parkir di sekitar Masjid Istiqomah. Paling gempor sedikit karena harus berjalan sekitar 500 meter menuju Taman Lansia.

Seperti yang terjadi di Taman Lansia, segmen tengah Tjilakiplein kini berganti nama menjadi Taman Kandaga Puspa.

Taman Kandaga Puspa

Banner Taman Kandaga Puspa (Foto: aluvimoto.com)

Banner Taman Kandaga Puspa (Foto: aluvimoto.com)

Foto Taman Kandaga Puspa Saat Diresmikan (Foto: Pikiran Rakyat Online

Foto Taman Kandaga Puspa Saat Diresmikan (Foto: Pikiran Rakyat Online

Taman ini merupakan bagian dari Tjilakiplein yang terletak di segmen tengah, tepatnya di antara Jl. Cimanuk dengan Jl. Citarum. Sebelum diubah menjadi taman dengan tema bunga, taman ini digunakan sebagai tempat alternatif kegiatan. Maklum, di akhir pekan Taman Lansia terlalu dipenuhi pengunjung sedangkan taman ini relatif lebih sepi. Di awal peresmiannya pada bulan Desember 2013, taman terlihat sangat indah dan memanjakan pengunjung yang datang ke taman ini.

Sisi Utara Taman Kandaga Puspa yang  Kurang Terawat (Foto: Arya Vidya Utama)

Sisi Utara Taman Kandaga Puspa yang Kurang Terawat (Foto: Arya Vidya Utama)

Sayangnya, hal berbedalah yang kami lihat saat berkunjung hari Minggu kemarin. Tak ada lagi sisa tanaman berwarna-warni yang terlihat pada saat peresmian taman. Di sisi utara taman terlihat rumput mulai meninggi tak terurus. Menurut pengurus taman, hal ini terjadi karena tak memadainya biaya operasional yang dimiliki pengurus Taman Kandaga Puspa. Belum lagi trotoar di sekitar taman yang tidak nyaman untuk digunakan berjalan kaki. Asa lebar euy, padahal jika keindahannya bisa terjaga taman ini akan lebih nge-hits lagi :(.

Keindahan di Taman Kandaga Puspa (Foto: Arya Vidya Utama)

Keindahan di Taman Kandaga Puspa (Foto: Arya Vidya Utama)

Terlepas dari kondisi tersebut, taman ini masih layak untuk dikunjungi. Untuk dapat berkunjung ke taman yang buka dari jam 06.00 hingga 18.00 setiap harinya ini, pengunjung tinggal mengisi buku tamu yang berada di dekat pintu taman dan memberikan donasi sukarela di kotak yang telah disediakan. Donasi ini digunakan untuk operasioanal perawatan taman.

Welcome to Taman Kandaga Puspa (Foto: Arya Vidya Utama)

Welcome to Taman Kandaga Puspa (Foto: Arya Vidya Utama)

Setelah mengisi buku tamu dan memberikan donasi, pengunjung akan disambut dengan suara gemercik air yang berasal dari air mancur dan sebuah gerbang selamat datang dengan tulisan “Welcome”. Pengunjung juga akan disambut suara kicauan burung yang terdengar merdu meskipun suara itu berasal dari… pengeras suara. Banyak pengunjung yang akhirnya tertawa sendiri setelah mengetahui dari mana sumber kicauan burung tersebut. Cukup nyaman untuk berlama-lama di sini karena keadaan taman yang tidak terlalu ramai dan teduh oleh pepohonoan yang ada di dalamnya.

Cieeeee... (Foto: Irfan Teguh Pribadi)

Cieeeee… (Foto: Irfan Teguh Pribadi)

Beragam kegiatan dilakukan pengunjung di Taman Kandaga Puspa, seperti: berolahraga, hunting foto, kumpul keluarga, berpacaran, menjadi fakir wi-fi, nongkrong, dan… mencari pacar. Ah, rupanya tak hanya fakir wi-fi saja yang berkunjung ke taman ini, ternyata fakir asmara juga. Semoga saja Ridwan Kamil bisa mengayomi keduanya.

Fasilitas penunjang di taman ini cukup lengkap. Taman dilengkapi dengan toilet yang cukup bersih meskipun hanya ada satu, wi-fi walaupun kadang nyala-mati, tempat duduk di beberapa titik, dan juga tempat sampah yang terletak di banyak titik. Taman ini juga bisa dijadikan sebagai tempat untuk mengenalkan beberapa tanaman kepada anak-anak, seperti yang dilakukan oleh Bapak Kirno. Taman ini memang dilangkapi oleh beberapa papan nama petunjuk nama tumbuhan, meskipun tak semua tumbuhan memilikinya.

Bengkuang Terbesar dengan Berat 25 kg (Foto: Fajar Asaduddin)

Bengkuang Terbesar dengan Berat 25 kg (Foto: Fajar Asaduddin)

Di taman ini juga kita bisa melihat bengkuang terbesar di… mungkin setidaknya di Bandung, dengan berat 25 kg. Kebanyakan pengunjung yang datang akan bertanya apakah bengkuang sebesar ini enak untuk dibuat rujak atau tidak. Sayangnya menurut penjaga taman, bengkuang sebesar ini sudah tidak enak lagi untuk dimakan (apalagi dirujak) karena benguangnya sudah mengeras dan tak akan ada lagi rasa segar layaknya bengkuang di tukang rujak Hal ini dikarenakan sari bengkuang dari bengkuang raksasa ini sudah berkurang. Semakin besar bengkuang, semakin kurang rasanya. Ooh, begitu toh.

Di luar komplek taman, pengunjung bisa mengajak keponakan atau si buah hati untuk naik kuda. Biasanya untuk satu putaran taman dikenakan tarif Rp 30.000,00. Pastikan dulu harganya sebelum berkeliling agar tak ada “harga kaget” yang mungkin bisa mencekik isi dompet. Lebih baik mencegah daripada menyesal kemudian, bukan?

Setelah menjelajahi dua segmen, kali ini perjalanan akan berlanjut ke segmen terakhir Tjilakiplein. Taman ini diresmikan pada akhir tahun 2014 dan ditujukan untuk para pecinta hewan.

Pet Park

Pet Park Bandung (Foto: Komunitas Aleut)

Pet Park Bandung (Foto: Komunitas Aleut)

Pet Park adalah taman paling muda diantara ketiga taman ini. Sebelumnya, segmen selatan taman ini hanya digunakan murni sebagai jalur hijau yang tak bisa diakses oleh umum. Pet Park menjadi taman tematik pertama yang ditujukan bagi para pecinta dan pemilik hewan peliharaan.

Jangan kaget jika di hari Senin hingga Sabtu taman ini kosong dan tidak ada kegiatan yang terlihat di dalamnya. Di hari itu mungkin hanya akan terlihat satu atau dua orang pengunjung yang duduk-duduk di kursi depan taman. Menurut salah satu petugas kebersihan taman yang kami wawancarai, Pet Park baru ramai dikunjungi di hari Minggu saja.

Sebelum berkegiatan di taman ini, kami akan memberikan empat saran penting terlebih dahulu. Pertama, sebelum berkegiatan gunakan lotion anti-nyamuk atau anti-serangga, karena serangga di sini cukup ganas. Pada saat survey sehari sebelumnya, dua orang pegiat Aleut diserang semut rangrang dan gigitan nyamuk di taman ini. Kedua, berhati-hatilah dengan langkah anda karena beberapa pemilik binatang masih kurang tertib untuk membuang kotoran peliharaannya di tempat sampah. Ketiga, jika pengunjung membawa binatang peliharaan ke taman ini, jangan lupa bawa air minum untuk minum binatang kesayangan. Meskipun terlihat adanya keran air untuk minum binatang, air di taman ini tidak mengalir. Keempat, jika mendadak kebelet buang air, jangan gunakan WC yang ada di taman ini. Sama seperti keran air untuk binatang, air yang mengaliri WC di taman ini juga tidak mengalir.

Salah Satu Arena Ketangkasan di Pet Park (Foto: Arya Vidya Utama)

Salah Satu Arena Ketangkasan di Pet Park (Foto: Arya Vidya Utama)

Di luar kedua kendala di atas, Pet Park adalah tujuan terbaik untuk mengajak binatang peliharaan anda bermain terutama jika pengunjung membawa anjing peliharaan. Di dalam taman terdapat beberapa arena ketangkasan yang bisa membantu anjing peliharaan untuk lebih gesit dan tangkas. Di sisi timur taman, pengunjung bisa mengajak anjing peliharaan berlatih cross country karena di sisi ini taman memiliki suasana layaknya hutan.

Pengunjung dengan 4 Ekor Anjingnya

Pengunjung dengan 4 Ekor Anjingnya (Foto: Arya Vidya Utama)

Kami mewawancarai salah satu pengunjung yang membawa 4 ekor anjing peliharaannya sekaligus. Menurutnya, adanya Pet Park memberikan alternatif baru dalam mengajak anjing peliharaannya bermain. Sebelumnya, ia selalu merasa bingung harus ke mana membawa anjingnya bermain karena tak adanya fasilitas seperti ini di Kota Bandung.

Sugar Glider (Foto: Arya Vidya Utama)

Sugar Glider (Foto: Arya Vidya Utama)

Selain anjing, kami juga melihat beberapa binatang lain yang dibawa pengunjung seperti ular sanca, mencit, tikus albino, sugar glider, dan yang cukup menyita perhatian adalah ayam ketawa yang dipamerkan di bagian depan taman. Ayam yang mulanya berasal dari Makassar ini tak berkokok seperti layaknya ayam jantan pada umumnya. Di akhir kokokannya, ayam jenis ini mengeluarkan suara yang mirip dengan tawa manusia. Suara tawaan ini juga dibagi ke dalam beberapa genre, seperti disko, dangdut, dan rock. Sugan teh musik wungkul nu aya genre-na.

Ingin mendandani anjing anda dengan pakaian agar terlihat kekinian? Di sisi timur tama nada penjual aksesoris anjing seperti baju dan rompi. Ingin terlihat buas dengan baju bergambar pitbull? Masih di sisi yang sama, ada juga penjual kaos dengan gambar berbagai macam jenis anjing. Lapar pada saat berkunjung di Pet Park? Di sisi barat taman terdapat beberapa penjual makanan, salah satunya adalah Timbel Istiqamah yang nge-hits sejak dulu itu. Dengan uang yang cukup, anda tak perlu khawatir akan ketiga hal ini.

Bagaimana jika tak memiliki hewan peliharaan? Tak perlu khawatir, toh tak ada peraturan yang mengaruskan pengunjung membawa hewan peliharaan untuk berkunjung ke taman ini. Beberapa dari kami banyak yang antusias untuk melihat berbagai macam jenis binatang yang dibawa karena tidak diizinkan untuk memelihara binatang di rumahnya.

***

Tjilakiplein mungkin kini sudah berubah, baik itu nama dan fungsinya, Namun diharapkan dengan nama dan fungsi baru ini, Tjilakiplein tak hanya bisa menjadi sekedar jalur hijau saja, tetapi juga menjadi sarana belajar, berinteraksi, dan berekreasi warga Bandung. Kesadaran pengunjung untuk menjaga kebersihan taman perlu ditingkatkan lagi, karena kebersihan masih menjadi pekerjaan rumah di ketiga taman ini. Dengan sedikit perbaikan di beberapa fasilitas umum yang kami singgung sebelumnya, baik Taman Lansia, Taman Kandaga Puspa, maupun Pet Park bisa menjadi taman yang lebih nyaman lagi bagi para pengunjungnya

___

Referensi:

Katam, Sudarsono. Album Bandung Tempo Doeloe. 2010

http://www.koran-sindo.com/read/944745/151/bandung-perlu-17-danau-retensi-1420088553

Data dikumpulkan pada tanggal 1 Maret 2015

Kontributor:

Para Kontributor Tulisan

Arya Vidya Utama (@aryawasho)

Hani Septia Rahmi (@tiarahmi)

Reza Ramadhan Kurniawan (@kobopop)

Irfan Teguh Pribadi (@irfanteguh)

Deris Reinaldi

Ade Dwi (@adedwi_adewi8)

Sunandar (@nandarALi)

Agni Ekayanti S. (@agniisfire)

Gita Diani Astari (@gitadine)

Nida Mujahidah F. (@denidaa_)

Hanifia Arlinda (@niviarlinda)

Tia Hadianti (@TiaHadian)

Tyo (@gembellganteng)

Efi Dwi Indari (@efiefiheey)

Yanti Maryanti (@adetotat)

Arief Santoso (@areef_13)

Dwi Andriyanto (@Mas_ADD)

Yessy Hermawaty (@yessyhermawaty)

Aida A. F. (@aidafuadah)

Rizka Fadhillah (@rizka_fdhilla)

Ame (@hatakeiume)

Hasti  (@aqutie12)

M. Triyadi (@m3yadi)

Riza Herwantoro

M. Dimas A. F.

Arif Abdurahman (@yeaharip)

Fajar Asaduddin (@fajarraven)

M. K. Pranindika (@praninDIKA)

Tegar Maulana (@kangtemaulana)

M. Rulian (@moneykillerinc)

Rima Tri W. S. (@rimatri)

Dimas Fiancheto (@difiancheto)

Nanda L. Aulia (@fufuwuwu)

Inggit Garnasih dalam Foto Bersejarah

Posted in Catatan Perjalanan, Tokoh on Maret 4, 2015 by KomunitasAleut!

Oleh: Hani Septia Rahmi (@tiarahmi)

Pameran Foto Inggit Garnasih

Foto: Komunitas Aleut

 

Sepi… Begitulah kesan pertama yang tertangkap ketika menginjakkan kaki di Gedung Indonesia Menggugat, Jalan Perintis Kemerdekaan no 5, Bandung. Padahal menurut informasi yang diperoleh, tanggal 24-28 Februari 2015, diselenggarakan Pameran Foto dan Artefak Bersejarah Ibu Inggit Garnasih. Memasuki gedung, saya disambut oleh dua orang yang bertindak sebagai penerima tamu.

“Apa benar di tempat ini sedang Pameran Foto dan Artefak Bersejarah Ibu Inggit Garnasih?”   

Ruang pamer foto tak kalah sepi, hanya terlihat dua orang pengunjung yang sedang mengabadikan suasana ruang pamer utama. Seperti judulnya, Pameran Foto dan Artefak Bersejarah Ibu Inggit Garnasih, yang ditampilkan adalah dokumentasi foto-foto ibu Inggit selama hidup serta beberapa artefak berkaitan dengan beliau.

Selesai berkeliling, saya dipertemukan oleh panitia dengan ketua pelaksana acara tersebut, Gatot Gunawan, dari Komunitas Kelompok Anak Rakyat (LOKRA). Gatot, begitu sapaan akrabnya, menjelaskan bahwa acara Pameran Foto dan Artefak Bersejarah Ibu Inggit Garnasih merupakan rangkaian acara dari Bulan Cinta Inggit Garnasih. Secara singkat, Gatot menjelaskan kaitan Bulan Cinta Inggit Garnasih dengan acara Pameran Foto dan Artefak Bersejarah Ibu Inggit Garnasih.

Bulan Cinta Inggit Garnasih merupakan suatu bentuk rasa kepedulian generasi muda terhadap perjuangan Inggit Garnasih. Rasa kepedulian tersebut diwujudkan dengan kegiatan sosialisasi tentang Inggit Garnasih di Car Free Day Dago, pada tanggal 1 Februari. Tak hanya sosialisasi, dalam kesempatan tersebut juga didekralasikan Bulan Februari sebagai  “Bulan Cinta Inggit Garnasih” oleh delapan komunitas yaitu Kawaya Seniman Bandung, Masyarakat Pencak Silat Indonesia, Lingkung Seni Reak Tibelah, Bumi Adat Gotrabimekas, Komunitas Kibaraya, Komunitas Nyusur Histori, Komunitas API dan BEM Fisip UNPAD. Rangkaian kegiatan berlanjut dengan ziarah ke makam Ibu Inggit Garnasih di Porib tanggal 14 Februari, serta pemberian gelar Ibu Agung kepada Inggit Garnasih yang secara simbolis diterima oleh alih waris, Bapak Tito Zeni Asmara Hadi.

Bertepatan dengan hari lahir Ibu Inggit, 17 Februari 2015, dilaksanakan upacara bendera di Gedung Indonesia Menggugat. Setelah upacara bendera, juga diadakan pertunjukan tari di Sungai Ci Kapundung. “Warga Babakan Ciamis seharian ikut mengibarkan bendera merah putih di rumah masing-masing. Ini membuat kami terharu,” ujar Gatot.

Rangkaian Bulan Cinta Inggit Garnasih ditutup dengan Pameran Foto dan Artefak Bersejarah Ibu Inggit Garnasih yang diselenggarakan pada tanggal 24-28 Februari. Pembukaan pameran foto secara simbolis dilakukan dengan pemotongan pita oleh juru pelihara Rumah Bersejarah Ibu Inggit Garnasih, juru pelihara Situs Penjara Soekarno, juru pelihara Gedung Indonesia Menggugat, dan juru pelihara makam Inggit Garnasih. Menurut Gatot, sosok juru pelihara seringkali terlupakan dalam kegiatan mengapresiasi sesuatu.

Siapakah sosok Inggit Garnasih?

Inggit Garnasih

Rekayasa foto oleh: Ridwan Hutagalung, diambil dari blog mooibandoeng.wordpress.com

 

Inggit Garnasih merupakan istri kedua presiden pertama Indonesia, Soekarno. Terlahir dari pasangan Ardjipan dan Amsi dengan nama Garnasih, singkatan dari kesatuan kata Hegar Asih, sosoknya tumbuh menjadi wanita yang hegar( segar menghidupkan) dan asih (penuh kasih sayang). Garnasih tumbuh menjadi gadis cantik sehingga ke mana pun ia pergi selalu menjadi perhatian pemuda. Tak jarang di antara mereka sering memberikan uang kepadanya hingga berjumlah seringgit. Orang-orang terdekat beliau memanggiilnya dengan sebutan Si Ringgit yang dipermanis menjadit Si Inggit.  Akhirnya, julukan inilah yang merangkai namanya menjadi nama yang indah, Inggit Garnasih.

Sekitar usia 12 tahun (1900) Inggit Garnasih memasuki gerbang perkawinan. Perkawinannya yang pertamanya dengan Nata Atmadja, seorang patih pada Kantor Residen Belanda, berakhir dengan perpisahan. Lalu, Inggit kemudian dilamar H Sanoesi, pedagang kaya dan sukses, yang juga tokoh Sarekat Islam Jawa Barat dan salah satu kepercayaan HOS Tjokroaminoto, Ketua Umum Sarekat Islam di Surabaya. Bagi Inggit, perkawinan keduanya merupakan awal kehidupan memasuki dunia politik dan pergerakan kemerdekaan Indonesia.

Kehidupan rumah tangga Inggit dengan H Sanoesi berjalan mulus dan penuh kasih sayang, sampai ketika seorang pemuda bernama Soekarno datang dengan berbekal surat dari HOS Tjokroaminoto. Dalam surat itu Tjokroaminoto meminta keluarga H Sanoesi mencarikan Soekarno indekosan dalam rangka studi di THS.  Karena tidak menemukan indekos yang sesuai, akhirnya Soekarno kos di rumah H Sanusi. Hal ini pulalah yang menimbulkan prahara cinta di antara H Sanoesi, Soekarno, dan Inggit. Soekarno jatuh cinta pada Inggit, begitu juga sebaliknya. Penyelesaian dan kesepakatan antara ketiganya ibarat sebuah mimpi dalam kenyataan. H Sanoesi dengan segala keikhlasan hatinya menceraikan Inggit demi tujuan luhur untuk mendampingi Soekarno yang diyakininya akan memimpin dan memerdekakan Indonesia.

Rekayasa foto oleh: Ridwan Hutagalung, diambil dari blog mooibandoeng.wordpress.com

Rekayasa foto oleh: Ridwan Hutagalung, diambil dari blog mooibandoeng.wordpress.com

24 Maret 1923, Inggit dan Soekarno menikah di rumah orang tua Inggit di Jalan Javaveem, Bandung.. Sejak itulah Inggit mendampingi Soekarno dalam kehidupan perkawinan, dunia politik, serta pergerakan kemerdekaan Indonesia yang lebih luas dibanding sebelumnya. Pernikahan mereka dikukuhkan dengan Soerat Keterangan Kawin No. 1138 tertanggal 24 Maret 1923. Replika Surat nikah tersebut juga ikut dipamerkan dalam cara ini  Tak hanya itu, dalam pameran ini juga dipamerkan dua buah batu pipisan yang digunakan Ibu Inggit untuk meracik bedak atau ramuan jamu guna memenuhi kebutuhan hidup selama menikah dengan Soekarno.

Setidaknya terdapat, 68 foto ukuran masing-masing 12R atau sekitar 30 x 40 sentimeter persegi tengah berkisah tentang penggalan hidup Inggit Garnasih dari aktif di Sarekat Islam, masa-masa mendampingi Soekarno hingga kehidupan masa-masa tuanya. Di antara foto tersebut, terdapat foto Ibu Inggit duduk berdampingan dengan Ibu Fatmawati yang diambil tahun 1980. Foto tersebut merupakan foto yang diambil ketika Ibu Fatmawati beserta keluarga berkunjung ke rumah ibu Inggit Garnasih setelah mereka tidak bertemu selama 39 tahun.

Inggit dan Fatmawati, setelah sekian lama tak bertemu

Inggit dan Fatmawati, setelah sekian lama tak bertemu

Ngawanohkeun Maněh di Radio Ardan

Posted in Catatan Perjalanan, Radio on Maret 4, 2015 by KomunitasAleut!

Oleh: Irfan Teguh Pribadi (@irfanteguh)

Poě Seněn kamari, tegesna ping 23 Pěbruari 2015, kuring jeung opat babaturan nu sějěn ti Komunitas Aleut diondang ku Radio Ardan pikeun ngeusi hiji acara nu diběrě jejer #BdgBgt (Bandung Pisan). Saenyana ěta těh lain nu munggaran pikeun Komunitas Aleut mah, sabab saměměhna kungsi ogě diondang ku Ardan dina waktu jeung acara nu sarua, nyaěta ping 28 Oktober 2013.

Naha cenah basana makě “ngawanohkeun” lain “ngenalkeun”? Ceuk pamanggih kuring; dina umur nu geus lumayan lila (ampir salapan taun), Komunitas Aleut pikeun warga Bandung mah pantesna kudu geus aya di tingkat “wanoh” lain kakara di “kenal” wungkul.

Naon alesanna? Kahiji, sabab unggal minggu, tegesna unggal poě Ahad sok aya waě acara ngaleut anu dina prakna tangtu ngulampreng di sababraha juru Kota Bandung, ieu pastina gě sok katempo ku warga Bandung. Nu kadua, apan anyeuna těh jaman geus sakieu majuna, ngawawarkeun běja gě geus teu usum makě toa di masigit (iwal ngumumkeun nu maot), tah hal ieu tangtu diigělan ogě ku Komunitas Aleut ku nyieun sababaraha akun mědia sosial, di antarana waě; twitter, facebook, instagram, path, jeung sajabana.

Ardan těh nyaěta hiji radio nu geus kakoncara pisan di sakuliah Bandung mah, lamun seug aya urang Bandung nu teu apal Ardan tangtu matak hělok. Radio nu miboga frěkuěnsi di 105,9 ieu těh pada dipakarěsěp ku budak ngora utamana dina acara Nightmare Side (carita jurig nu matak purinding puringkak), jeung geus lila deuih ieu acara těh. Kuring gě ti mimiti baheula kuliah di Ciwaruga geus apal kana acara ieu mah.

Atuh basa Komunitas Aleut rěk siaran těh ceuk kuring asa pas pisan. Keur mah nu ngaděngě Ardan těh lolobana budak ngora, katurug-turug deuih hayang ngawanohkeun sajarah ka budak ngora. Dina prakna, nyaěta pukul 10 peuting, barudak katut kuring geus daratang ka Jalan Cipaganti atawa Wiranatakusumah. Di buruan Ardan ngariung sajongjonan. Aya Vecco, Arya, Daniya, Gita, jeung kuring.

Teu lila sup ka jero nu tuluy ditampa ku Kang Handi jeung Těh Eiza. Ngobrol heula sakeudeung sabari maca skrip, tuluy asup wěh ka rohangan nu buni ku kaca pikeun siaran. Rumasa kaasup anyar kěněh jeung can loba kanyaho, kuring mah teu pati loba catur pikeun ngajelaskeun, lolobana mah Arya we jeung Vecco, kajaba kordinator těh maraněhna mah pan geus lila di Komunitas Aleut-na gě, tangtu leuwih rěa kanyahona.

Kurang leuwih 1,5 nepika 2 jam siaran těh, lumayan rada lila, jadi loba ogě běja nu bisa ditepikeun ka “insan muda” (kanca kaum dangu Radio Ardan). Ti mimiti sajarah nepika kumaha carana mun hayang gabung jeung milu ilubiung jeung Komunitas Aleut, kaběh Alhamdulillah katepikeun. Atuh ditempo dina twitter gě teu saeutik nu milu ngabandungan.

Jam 23.59 tengah peuting acara běrěsan. Tuluy dipoto heula jang dokuměntasi. Sanggeus amit atuh bral wě pada balik ka imah sěwang-sěwangan. Kuring balik ka Sarijadi, Vecco balik ka Jl. Logam makě karěta angin atawa sapědah (euweuh kacapě jelema těh). Nu tiluan deui mah teuing baralik ka mana, kuring teu apal.

Nuhun pisan ka Radio Ardan anu tos kersa siaran sareng Komunitas Aleut, mugi kapayun tiasa langkung cool and lovely. [ ]

Foto : Arsip @handiARDAN

 

Tautan asli: http://wangihujan.blogspot.com/2015/02/ngawanohkeun-maneh-di-radio-ardan.html

#InfoAleut: Ngaleut Tjilakiplein

Posted in Info Kegiatan, Poster Kegiatan on Februari 28, 2015 by KomunitasAleut!

2015-03-01 Tjilakiplein

#InfoAleut Hari Minggu (01/03/2015) kita akan… “Ngaleut Tjilakiplein”. Mari bersama-sama mengenal dan mencari tahu mengenai lingkungan sekitar taman yang dulunya bernama Tjilakiplein ini.

Apa saja yang dijual di sekitar taman ini? Bagaimana kebersihannya? Apa saja yang bisa kita lihat di taman ini? Mari kita cari tahu bersama :D

Tertarik untuk bergabung? Langsung saja kumpul di Masjid Istiqomah pukul 07.30 WIB. Bawa alat tulis karena kita akan mencatat beberapa hal. Jangan lupa, konfirmasikan kehadiranmu ke nomor 0896-8095-4394. Cukup dengan SMS dengan format nama dan kesedian untuk ikut serta. Ingat, konfirmasi ini hukumnya WAJIB yah :)

Cara Gabung Aleut

Untuk yang mau daftar keanggotaan, langsung aja di tempat kumpul kegiatan. Konfirmasikan kehadiranmu, hadir di tempat kumpul, lalu daftarkan keanggotaanmu dengan biaya iuran Rp 10.000,00. Voila! Kamu sudah terdaftar sebagai anggota Komunitas Aleut :D

Sekian saja Info Aleut pagi hari ini. Ayo datang dan ramaikan, karena tiada kesan tanpa kehadiranmu :)

Diskriminasi Sepotong Siomay

Posted in Catatan Perjalanan, Pecinan on Februari 25, 2015 by KomunitasAleut!

Oleh: Arya Vidya Utama (@aryawasho)

Seporsi Siomay (Bukan Ilustrasi Kreatif, Sumber: harianlampung.co.id)

Rasa lapar sepulang ngaleut membawa saya menuju freezer kulkas begitu tiba di rumah. Tak jelas apa yang sebetulnya dituju, toh kalau memang saya lapar, masakan siang ini sebetulnya sudah tersedia di meja makan. Rupanya saya butuh udara dingin, mengingat siang hari ini cuaca luar biasa terik. Setelah beberapa menit udara dingin freezer berhembus ke muka yang bercucuran keringat, terlihat ada satu kotak kecil siomay. “Kayaknya enak nih!”, teriak saya dalam hati.

***

Siomay, sekarang ini lebih dikenal sebagai kuliner khas Bandung. Setidaknya itu yang saya temui setiap main ke Jakarta. Abang-abang penjual siomay seringkali menaruh embel-embel “Bandung” di gerobak atau pikulannya.  Padahal jika kita merunut lagi lebih jauh, siomay ini merupakan makanan yang berasal dari negeri Tirai Bambu.

Siomay berasal dari kata shumai. Shumai awalnya berbahan dasar daging babi yang dicampur dengan udang kemudian dibungkus dengan adonan tipis yang terbuat dari terigu. Siomay yang kita kenal saat ini umumnya terbuat dari ikan tenggiri. Ada beberapa variasi siomay, seperti di dalam dunia dim sum. Siomay di dunia dim sum tebuat dari udang, yang berkulit warna kuning lazim disebut… siomay udang, sedangkan siomay yang terbuat dari udang dibungkus kulit berwarna putih atau bening dikenal dengan nama hakkau.

Siomay kini sudah menjadi salah satu warisan kuliner Nusantara, yah setidaknya itulah yang jadi jargon salah satu kecap yang rutin mengadakan festival jajanan. Harga siomay bervariasi, mulai dari yang harganya Rp 2.000,00 untuk 3 potong siomay sampai yang (katanya) berkualitas dengan harga Rp 15.000,00 per potongnya. Sebagai salah satu penggemar siomay, buat saya kuantitas is numero uno. Makanya jangan heran kalau badan saya seramping ini.

***

Entah kenapa, di siang yang panas ini siomay dalam freezer mengingatkan saya pada salah satu bentuk diskriminasi yang terjadi di Indonesia. Siomay sejatinya adalah kuliner khas Tionghoa yang menjadi favorit rakyat Indonesia setelah berakulturasi, tapi dalam kenyataan kadang masih saja ada perbedaan perlakuan antara etnis Tionghoa dan etnis non-Tionghoa yang masih saya lihat dan rasakan hingga saat ini.

Pada awal kedatangan orang Tionghoa ke Indonesia di masa penjajahan, mereka sebetulnya hidup berdampingan dan berhubungan baik dengan warga pribumi.  Jurang pemisah pertama kali dibuat oleh Pemerintah Hindia Belanda karena kedekatan ini dianggap berpotensi memperkuat warga pribumi dan membuat Pemerintah Hindia Belanda kesulitan menanganinya. Jurang ini sukses dibuat. Orang Tionghoa diposisikan sebagai perantara perdagangan antara Pemerintah Hindia Belanda dengan pribumi.

Toh pada saat masa persiapan kemerdekaan, warga etnis Tionghoa kembali merapat ke warga pribumi. Pemilik rumah di Rengasdengklok, tenpat penyekapan Soekarno dan Hatta, merupakan etnis Tionghoa. Belum lagi diyakini ada beberapa etnis Tionghoa yang membantu persiapan kemerdekaan Indonesia. Kehidupan yang harmonis ini berlangsung hingga menjelang berakhirnya masa Orde Lama.

Keharmonisan ini mulai rapuh pada saat Peristiwa Gerakan 30 September. Banyak warga etnis Tionghoa yang terdaftar sebagai anggota Partai Komunis Indonesia dibantai secara massal. Pembantaian ini berlangsung secara membabi buta. Saking membabibutanya, banyak juga mereka yang sebetulnya bukan anggota PKI ikut menjadi korban.

Saat rezim Orde Baru berkuasa, keadaan semakin memburuk. Etnis Tionghoa dilarang (walaupun tak secara tertulis) untuk menjadi anggota ABRI maupun menjadi PNS. Jurang pemisah pun semakin lebar. Di Bandung misalnya, jurang pemisah ini melebar pada tahun 1970-an karena insiden antara tukang delman dengan warga beretnis Tionghoa yang berujung menjadi kerusuhan etnis.

Di akhir rezim Orde Baru, kembali warga beretnis Tionghoa menjadi korban. Entah apa kaitan antara krisis ekonomi tahun 1998 dan mundurnya Soeharto setelah 32 tahun berkuasa, tapi keduanya berujung pada terjadinya penjarahan masal. Kejadian paling besar terjadi di Jakarta. Banyak toko yang dijarah dan kemudian dibakar. Untuk menyiasatinya, banyak toko yang menempel label “Milik Pribumi” di depan toko. Belum lagi banyak warga etnis Tionghoa yang menjadi korban kebrutalan aksi ini. Ah, meskipun saat itu saya baru berumur 7 tahun, tapi memori ini menjadi memori buruk bagi saya, apalagi setelah mendengar kesaksian korban di berbagai media.

***

Buat saya, diskriminasi etnis seperti ini, apapun etnisnya, seharusnya tak lagi terjadi. Toh kita semua ber-KTP Indonesia, toh sila ketiga kita berbunyi “Persatuan Indonesia”, toh 87 tahun yang lalu pemuda berbagai etnis pernah berkumpul untuk menyerukan Sumpah Pemuda. Bukankah kita semua satu tanah air?

Perut saya mulai berbunyi. Sepertinya siomay yang nangkring di freezer ini memang harus dikukus dan masuk ke perut saya.

 

Tautan asli: https://aryawasho.wordpress.com/2015/02/25/diskriminasi-sepotong-siomay/

Silih Beulit jeung Oray Naga

Posted in Catatan Perjalanan, Masjid, Pecinan on Februari 25, 2015 by KomunitasAleut!

Oleh: Irfan Teguh Pribadi (@irfanteguh)

“Bangsa urang jeung Cina těh harita mah asa dalit pisan. Bisa jadi pědah hirupna sarua papada susah. Anyeuna mah beunang disebutkeun euweuh Cina nu daragang ngider atawa ngawarung gowěngan těh. Bisa jadi anakna atawa turunna jaradi jalma jugala.” (Us Tiarsa dina buku Basa Bandung Halimunan)

Naha enya kitu tina urusan ěkonomi nu ngajadikeun bangsa urang jeung bangsa Tionghoa nu maratuh di lemah cai těh jadi pajauh? Bisa waě bener ěta pamendak Pak Us Tiarsa těh, tapi mun ceuk kuring mah lain ngan saukur ěta pasualanna. Loba pisan anu bisa diteuleuman ku urang jang ngaguar pasualan gaul hirup sapopoě antara bangsa urang jeung bangsa deungeun, hususna bangsa Tionghoa. Ieu mah minangka ngabagěakeun Imlěk baě, perkara eusina mah tangtu loba pisan kakuranganna, ulah kapameng rumojong, diantos kamandang kadang wargi kana ieu seratan.

***

Taun 1662 Walanda teu bisa ngarebut Taiwan sabab diělěhkeun ku urang Tionghoa nu dipingpin ku Koxinga (Zhěng Chenggong). Frěděrick Coyětt nu harita jadi Gebernur Jěndral Walanda nu cicing di Taiwan, ngalaporkeun ěta kajadian nu diběrě jejer “t’Verwaerloosde Formosa” nu hartina “Pohokeun Formosa”. Hal ěta diuningakan deui ku Walikota Singkawang, Hasan Karman, dina buku nu jejerna Sejarah Kongsi di Kalimantan Barat, nu mědal taun 2014 di Bandung.

Pangalaman pait ěta nimbulkeun kasieun ka Walanda dina nyanghareupan bangsa kulit koněng. Leuwih sieun deui mun seug Tionghoa dalit jeung bangsa pribumi, sabab hal ěta bakal nyieun kakuatan anu lain bantrak-bantrakeun. Hal sakituna, bisa jadi ěta pisan alesan nu nyieun Walanda ngala pati ka rěbuan bangsa Tionghoa di Batavia dina taun 1740.

200 taun ti harita, Walanda masih kěněh ngarasa sieun jeung hariwang ka bangsa Tionghoa. Sigana mah kajadian di Taiwan tacan leungit tina ingetan maraněhna. Atuh basa datang laporan ti Penning Nieuwland nu harita mingpin Kalimantan Barat, maněhna ngarasa pondok harepan. Ka Guberneur Jendral, maněhna aya roman jang mohokeun Borneo, sarua siga basa ělěh di Formosa. Harita nu pangdipikasieun ku Walanda těh nyaěta Kongsi Lanfang nu lolobana Tionghoa-Hakka, jeung Kongsi Hěstun Zongting nu geus kawěntar liat jeung lain bantrak-bantrakeun.

Mun di impleng deui, meureun ieu nu ngajadikeun Walanda nyieun kampung-kampung dumasar kana suka bangsa těh. Apanan urang geus pada apal, yěn ti baheula Walanda misah-misahkeun bangsa dina kampung-kampung sagemplek sewang. Aya Kampung Cina atawa nu katelah Pacinan, Kampung Arab, Kampung Melayu, jeung sajabana.

Tangtu jijieunan ieu těh amběh gampang nalingakeunna. Pan geus puguh Walanda mah sieun ku bangsa Tionghoa těh. Tah, tina hal ieu urang bisa nempo lumayan ěcěs, yěn bangsa Tionghoa těh měmang tohaga jeung toh-tohan dina lebah paguntreng jeung ngaběla harga dirina mah, atuh ieu ogě teu mustahil nu ngajadikeun maraněhna pogot kana digawě, utamana di urang mah kana widang dagang. Pan saur Pak Us Tiarsa gě seueur nu jugala jaradi konglomerat.

Tapi nu baris dibeunjeurběaskeun (alakadarna meureun) ku kuring man lain ngeunaan ieu, leuwih kana papisahna atawa anggangna kahirupan maraněhna jeung bangsa urang. Saloba-lobana gě nu ngumbara, pasti loba kěněh kaom pribumi. Atuh teu aněh mun di sakuliah Nusantara bangsa Tionghoa mah sok jadi bangsa nu pang saeutikna atawa minoritas. Keur mah saeutik, katurug-turug dipisahkeun ku Walanda, atuh puguh wě rada hěsě rěk campur gaul jeung nu sějěn těh.

Ti jaman Walanda, Soekarno, tuluy Soeharto, ampir kaběh kungsi teu ngaajěnan ka bangsa Tionghoa. Sanajan dina seratan Pak Us Tiarsa diuningakeun yěn baheula mah kungsi dalit, tapi angger we sikep bangsa urang mah ngarasa rada anggang. Ngarobah hiji kabiasaan nu geus lumangsang mangtaun-taun, tangtu lain perkara gampang. Enya gě mun dina widangěkonomi bisa ngaraketkeun, tapi dina widang pulitik mah can tangtu. Apanan urang geus pada apal, mineng pisan bangsa Tionghoa těh dibuburak malah ka nepi diala pati basa aya kajadian riweuh di nagara urang.

Naon sabab? Katugenah jeung sangkaan bangsa urang ka bangsa Tionghoa těh siga tuluy-tuluyan diwariskeun. Matak teu kaop aya kajadian leutik bisa ger jari rongkah, malah bisa ngocorkeun getih sagala. Nu pang haneutna mah tangtu taun 1998, leuh mun urang nitenan deui kajadian jaman harita, matak watir jeung ginggiapeun. Atuh ěta wě, dina sababaraha koran mah diberitakeun loba awěwě bangsa Tionghoa nu digadabah sagala, ku lobaan deuih, asa euweuh ras-rasan pisan.

Basa Gus Dur naěk jadi Prěsiděn, kaayan kieu těh rada lumayan ngurangan. Imlěk jeung kabudayaan Tionghoa nu ti baheula teu meunang diayakeun jeung dimumulě; kayaning barongsai, wayang potěhi, jeung sajabana, dina jaman Gus Dur mah teu diulah-ulah deui. Atuh puguh wě asa kokoro manggih mulud lebaran manggih puasa, bangsa Tionghoa galumbira pisan, malah sababara golongan mah aya nu měrě sebutan “Bapa Tolěransi” sagala ka Gus Dur těh.

Ti luhur jambatan

 

Kaayaan robahna di widang kabudayaan ieu, nu katempo ku kuring mah teu pati loba nyieun parobahan dina katugenah bangsa urang. Majarkeun těh, tuh deuleu loba pisan bangsa urang nu ngadon bubujang ka urang Tionghoa, tuluy loba nu ku dununganna teu diajěnan. Hal ieu ceuk kuring geus asup kana hukum ěkonomi, di mana-mana gě pasti jalma nu teu boga bakal kula-kuli ka jalma nu jugala jeung beunghar ku harta. Apan lolobana ti bangsa urang mah jaradi pagawě, arang langka nu jadi pangusaha mah.

Atuh ari soal teu ngaajěnan mah lain ngan ukur bangsa Tionghoa waě nu sok  ngalampahan kitu těh, dalah bangsa urang ogě teu saeutik nu kitu. Jadi alesan ieu mun dipakě teu resep jeung cua, angger teu bisa dibenerkeun. Omat ulah gorěng sangka, kuring lain ngaběla hiji bangsa, tapi panyangka gorěng jeung katugenah alusna mah ulah hantem dikukut. Apan ceuk kolot gě urang těh kudu akur jeung dulur, enya apan sakur-sakur rahayat Indonesia těh masih kěněh dulur, kaasup urang Tionghoa jeung turunnana.

***

Poě Ahad kamari kaping 22/2/2015, dina raraga Imlěk, kuring jeung babaturan ngaleut maluruh tempat-tempat nu disebut asup kana wilayah Pacinan. Di Bandung mah tětěla nu disebut Pacinan těh běda jeung di kota-kota nu sějěn. Ari di luar kota mah pacinan těh ngariung sagemplekan nu eusina nya kaběh urang Tionghoa atawa disebut ogě Cina; boh imahna, tempat usahana, paragi ibadah ka pangeranna, jeung sajabana. Pokona dina ěta kampung těh urang Cina wěh lolobana mah.

Tah di Bandung mah teu kitu, malah teu boga lawang gapura sagala, matak rada hěsě nangtukeun wates-wates Pacinan těh. Najan kitu, tapi kamari mah nya nyobaan maluruh saeutik-saeutik. Mimitina ti Masjid Al Imtizaj nu aya di Jalan ABC belah wětan (deukeut wangunan urut Matahari Dept. Store), masjid ěta saenyana wangunan anyar jadi tacan boga sajarah nu panjang jang dicaritakeun, tapi ku sabab langka nu ngaranna masigit urang Tionghoa mah, nya ěta masigit těh minangka dijadikeun wates paling wětan Pacinan Bandung.

Naha cenah asa rada hěmeng meunang aya urang Tionghoa nu ngagem Islam sagala? Tong salah, Laksamana Cheng Ho ku anjeun těh kapanan Islam ogě. Anjeunna kaasup urang Tionghoa nu munggaran datang ka Nusantara. Di Bandung mah lain ti ěta masigit, aya ogě Masjid Lautze di Jalan Tamblong deukeut pengkolan pisan, teu jauh ti patung Ajat mah, malah ampir pahareup-hareup pisan. Masigit ěta mah kagungan Yayasan Karim Oey.

Ti sainget, atawa ti saprak kuring nincakeun suku di Bandung, nu ngaranna Jalan ABC mah tara ieuh tiiseun ku nu daragang. Da ěta we toko těh meni ngajajar, lolobana mah toko ělěktronik kayaning nu ngajual tipi, kulkas, mesin cuci, DVD player, jeung sajabana. Atuh di trotoar jeung di sisi jalan gě teu kurung nu nu daragang kacamata, tukang ngoměan jam, katut mangrupa-rupa inuman jeung kadaharan. Kuring kungsi meuli es pisang hějo di dinya, mangkaning poě keur meungpeung panas ěrěng-ěrěngan, leuh kacida ni’matna, sagelas těh ngan sasěak.

Di tempo saliwat gě ěta nu daragang di toko těh lolobana mah urang Tionghoa. Katempo da ti jalan gě koko atawa cici keur dariuk nyanghareupan měja nu biasana mah paranti nunda duit. Ari nu purah nawarkeun jeung laladang mah angger wě rěa bangsa urang. Mun měngkol ka belah katuhu, nyaeta ka Jalan Alkateri; di dinya aya hiji warung kopi anu geus heubeul, atuda ngadegna ti taun 1930, sigana kolot kěněh warung ěta jeung aki kuring gě! Ceuk babaturan kuring mah (Mang Arya), di ěta warung těh kaayaanna gancang loma jeung batur. Cenah mun aya hiji jalma anyar nu munggaran ngopi di dinya, tuluy inditna sorangan atawa teu boga batur, ěta jalma těh baris diajakan ku kolot-kolot nu geus ngalanggan pikeun milu ngobrol jeung maraněhna. Stok kopi di ěta warung nyokotna ti Pabrik Kopi Aroma nu aya di Jalan Banceuy.

Asa ku kabeneran, barang kuring jeung barudak keur ngariung sabari silih tukeur kanyaho, na ari lol těh bapak-bapak urang Tionghoa kaluar ti warung kopi Purnama, ěh tapi geus laěr kětang, aki-aki meureun kasebutna; saurna mah anjeunna těh nu kagungan Pabrik Kopi Aroma. Sababaraha ti barudak aya nu wawuh ka anjeunna, atuh rada pancakaki heula sajonjonan mah, jalmana katempo soměah naker, nu disebut darěhděh těh enyaan.

Tukang mih ayam

 

Di tungtung jalan ABC aya hiji jambatan pameuntasan di luhureun Jalan Otista, ti luhur mah Pasar Baru těh katempo ěcěs pisan. Ti dinya tuluy eureun di hareupeun toko jamu Babah Kuya nu ti baheula geus kaconcara di sakuliah Bandung. Di dinya aya hiji akang-akang nu saliwat mah paroman jeung buukna siga Joni Iskandar, tinggal kacamatana dirantěan wě eta mah, pasti ceplěs pisan. Horěng ěta si akang těh nyaěta pagawě Babah Kuya nu sapopoěna purah ngaracik sabangsaning jajamuan. Tapi kusabab poě Ahad mah perě, jadi anjeunna poě harita mah markiran mobil jeung motor.

Dumasar katerangan ti si akang, toko jamu Babah Kuya geus asup ka generasi nu ka opat; nu gaduhna anyeuna mah Pak Iwan jenenganna tě. Aya dua toko sabenerna mah, tapi hu hiji mah teu ngalayanan ngaracik, ukur ngajual jamu nu geus jadi hungkul. Tapi cenah nu bogana mah běda, tapi masih kěněh barayana Pak Iwan.

Ti Babah Kuya tuluy mapay-mapay gang, bras wěh ka jalan gedě. Di sisi Jalan Kebonjati, kurang leuwih limapuluh měter ti parapatan Pasirkalili-Kebonjati-Gardujati, aya wangunan heubeul nu baheulana dipakě ku Hotel Surabaya pikeun para panumpang karěta api nu rěk ngadon ngarereb. Ayeuna ngaran hotelna geus ganti jeung leuwih modern deuih, minangka ngigelan jaman meureun. Di gigirna pisan hotel aya warung kopi Javaco, kaasup produsěn kopi heubeul eta javaco těh. Cenah mah mun kopi Javaco ditinyuh seungitna melengseng, sawarěh aya nu nyebut kawas seungit esbonbon, sawarěh deui aya nu nyebut sengitna kawas kuěh.

Sabab hayang nempo kelentěng, tapi panonpoě keur meungpeung nojo pisan kana emun-emunan, atuh ti Kebonjati těh měngkol ka kěnca, barang manggih aya plang badag nu tulisanna ngaran pasantren, tuluy asup kadinya. Lain bobohongan, enya gě ari ngaděngě mah geus ti baheula, tapi ari nincak mah karěk harita pisan ka Saritem těh. Leuh asa ngimpi bisa nincak di daerah jual beuli pabinihan. Tapi lain jual beuli meureun ngaranna, apanan ukur “nyěwa” sakerejep hungkul. Ceuk barudak kudu jempě, ulah rěa omong ngeunaan “daging atah” di dinya mah, kudu pada-pada apal wě cenah.

Di Jalan Kelentěng měmang aya kelentěng, lain ngan ukur ngaran jalan. Tapi hanjakal kusabab loba nu keur ibadah jadi wěh teu diidinan asup, bisi kaganggu meureun. Surti ari kitu těa mah, da maraněhna gě sarua we jiga urang ari masakah ibadah mah hayang husu. Sabab panonpoě masih kěněh barangasan, nya tungtungna ngiuhan heula di deukeut vihara. Barang keur ngariung, na atuh ari gantawang těh aya nu gělo kokolowokan. Geus kolot katempona mah jalamana těh, sorana jenger naker, pěpěrěpětan kawas tongěrět. Untung wě barudak teu tuluy riab. Teu ngaganggu teuing ari kitu těa mah, ngan orokaya wě matak reuwas sajongjonan.

Tuluy ka Jalan Cibadak, di dinya gě aya vihara dua siki, biasa wě dicět beureum. Di hiji pěngkolan deukeut toko buku Mearukě aya tukang bakmie atawa mih ayam, nu meulina kacida loba pisan, koatka ngantri sagala. Tadina mah kuring rěk nyobaan meuli, ngan pasti lila, teu tulus tungtungna mah. Nu meuli těh katempona mah loba urang Tionghoa, bangsa urang gě loba kětang, nyampur wě sabari ngarobrol.

Manggih nu kieu di Jl. Cibadak

 

Sapanjang Jl. Cibadak loba lampion nu digantungkeun luhureun jalan makě tapi rapia. Aya ogě gapura beureum paragi mapaěs acara Culinary Night nu hartina kurang leuwih icikibung barangdahar ti peuting. Aya ogě urut garduh listrik jaman baheula, wangunanna tohaga naker. Sabenerna di jalan ěta gě loba gang nu ngaranna kakara apal kuring mah, resep sigana mun ditalumtik hiji-hiji těh. Engkě sugan mun aya waktu rěk dipaluruh ah.

***

Tina ngaleut ěta, kuring manggihan sababara hal, di antarana nyaěta sabenerna urang Tionghoa těh katempona mah bisa layeut jeung bangsa urang těh. Nu kadua, kuring jadi panasaran saha sabenerna nu měrě ngaran “Pacinan”, maraněhna atawa bangsa urang? Lamun seug bangsa urang nu měrě ěta ngaran, hal ieu ceuk kuring siga hiji batas nu dijieun ku sorangan, da ěta ngaran těhkarasa atawa henteu geus nyien hiji lolongkrang jang misahkeun urang jeung maraněhna. Komo pan anyeuna mah loba pisan kota nu miboga kawasan pa-Cina-an těh, tuluy sok dijadikeun tempat wisata ku balarěa. Hal ieu lila-lila asa jiga děrěnten atawa kebon binatang.

Ceuk kuring, kaayaan nu geus aya memang fakta sajarah nu teu bisa diulah-ulah, tapi mun tuluy-tuluyan dijieun hiji “kaaněhan” tangtu lila-lila bakal ngandelan deui tembok pamisah antara bangsa urang jeung bangsa maraněhna.

Urut gardu listrik

Tah, sakumaha nu geus dijelaskeun di mimiti ieu tulisan, dalit atawa henteuna antara urang jeung maraněhna těh jelas lain ngan ukur tina kaayaan ekonomi; nyondong atawa henteu. Tapi salahsahiji ogě tina cara urang mirosěa ka tempat-tempat nu aya hubunganna jeung sajarah bangsa Tionghoa.

Kuring ngahaja měrě jejer tulisan těh ku kecap “silih beulit”—kuring teu apal kumaha kaayaan lamun oray keur gelut—tapi maksud kuring lamun seug enya cara gelutna kitu, ieu těh minangka hiji siloka yěn bangsa urang jeung bangsa Tionghoa těh mineng pisang guntrengna. Tapi lamun “silih beulit” nandakeun kahaděan siga jalma nu keur sasalaman, nya ieu pisan nu baris dimumulě ku urang sarěrěa.

Wilujeng Imlěk, wilujeng nyorang taun embě kai, mudah-mudahan kahareupna rijki beuki ngocor loba, sing sararěhat, nu utamana bisa leuwih dalit jeung bisa leuwih silih ngajenan jeung papada bangsa nu sějěn. Cag! [ ]

 

Foto : Arsip Irfan T.P.

 

Tautan asli: http://wangihujan.blogspot.com/2015/02/silih-beulit-jeung-oray-naga.html

 

Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.

Bergabunglah dengan 5.187 pengikut lainnya.

%d blogger menyukai ini: